Pediatrična klinika bogatejša za aparat za video elektroencefalografijo – videoEEG [2003]


Sporočilo za medije:
Pediatrična klinika bogatejša za aparat za video elektroencefalografijo – videoEEG

Ljubljana, 28. januarja 2003

Na Kliničnem oddelku za otroško, mladostniško in razvojno nevrologijo SPS Pediatrične klinike Kliničnega centra Ljubljana imajo najstarejšo tradicijo iz elektroencefalografije (EEG), saj je bil prvi elektroencefalograf sploh na naših tleh v uporabi že davnega leta 1954. Kupili so ga v celoti s pomočjo donacije ameriških Slovenk. Po skoraj pol stoletja je EEG še vedno osnovni pripomoček v diagnostiki epilepsij pri otrocih in mladostnikih.

Prof. dr. David Neubauer, dr. med., predstojnik ustanove za otroško nevrologijo je na krajši slovesnosti ob predaji aparata dejal: “Tudi ta veja medicine je v zadnjem času doživela močan tehnološki razcvet. Vedno nove tehnike snemanja električne možganske aktivnosti nam pomagajo, da lahko epilepsije v otroškem obdobju odkrivamo učinkoviteje in čim bolj zgodaj. Dokazano je namreč, da zgodnje odkrivanje in zgodnje zdravljenje epilepsij botrujeta ugodnemu poteku in izidu te bolezni – otroške božjasti.”

V zadnjem času je stroka razvila aparate, ki omogočajo sočasno beleženje EEG aktivnosti in video spremljanje morebitnih sprememb na otroku, ali celo beleženje tistih božjastnih napadov, ki bi sicer lahko ostali prikriti (videoEEG). Oba, značilen elektroencefalografski izvid in z video posnetkom dokazana klinična oblika napadov, pa sta tista, ki omogočata zdravniku, da hitro prepozna vrsto epilepsije ali epileptični sindrom. To pa omogoča kar najbolj racionalno in pravilno izbiro ustreznega protiepileptičnega zdravila.

“Zato smo se že leta 2000 na našem oddelku odločili, da začnemo z akcijo za nabiranje sredstev za nakup aparata za videoEEG. Akcija nabiranja sredstev je potekala v okviru fundacije Ustanova za otroško nevrologijo (http://pednevro.pedkl.si/ustanova/), ki se ob tej priložnosti najlepše zahvaljuje vsem številnim donatorjem, ki so prisluhnili strokovnim potrebam kliničnega oddelka,” je zaključil prof. dr. Neubauer. Konec leta 2002 so aparat lahko kupili, saj je zanšala donacija Ustanove kar dve tretjini celotne nabavne cene aparata, ostalo pa je prispevala Pediatrična klinika oziroma Klinični center Ljubljana.

Prof. dr. David Neubauer, dr. med.
Ustanova za otroško nevrologijo
Tel.: 01/ 522.92.73
E-pošta: david.neubauer@mf.uni-lj.si

Prof. dr. David Neubauer, dr. med.
Prof. dr. David Neubauer, dr. med.